Äggost!

DT   25 december, 2016   Kommentarer inaktiverade för Äggost!

Härom dagen så bjöd jag en av våra kunder på jullunch. När vi satt där och åt så frågade jag om det är något särskilt som de alltid har på julbordet hemma. Dels sätter det igång dialogen runt julbordet direkt och dels så har nästan alla något de äter som de alltid vill berätta om. Grymt bra dörröppnare om jag får säga det själv.

Hur som helst så kom äggost upp som samtalsämne, jag frågade nästan direkt hur om det är svårt att göra och om det tar lång tid. Jag fick massor med bra tips och dessutom fick jag reda på att vissa äter det som efterrätt medan andra har det som ett rent tillbehör till julmaten. Jag har ätit äggost två gånger tidigare en gång som efterrätt på min gode väns bröllop, jag tyckte då att det var jättegott. Min kollega berättade även att det är smidigt om man har en äggostform, dels under tillagningen men framför allt så blir det en fin kaka när man sedan serverar. Efter en snabb googling så hittade min kollega att formen fanns för 179kr på Bagaren & Kocken i Härlanda. Den här butiken ligger verkligen påvägen hem och samma eftermiddag efter jobbet åkte jag förbi och köpte en. På baksidan av förpackningen finns två olika varianter av recept.

 2016-12-24-17-07-36

Jag igår till julafton som efterrätt provade vi det ena och det var supergott, det blir nog en framtida tradition:

Ingredienser:

  • 4 l mjölk
  • 8-10 ägg
  • 2 dl grädde
  • 2 dl filmjölk
  • 3 dl gräddfil
  • socker efter tycke och smak (jag använde flytande ekologisk honung)

2016-12-22-20-44-24

Gör så här:

Slå mjölken i en lagom stor, helst tjockbottnad rostfri kastrull. Vispa lätt ihop ägg, vispgrädde, filmjölk och gräddfil. Häll allt i kastrullen och värm sakta. Rör under tiden sakta mot botten av kastrullen. Låt blandningen sjuda. Sänk värmen efter hand. Den får inte koka! Efter en stund kommer blandningen att skära eller dela på sig. När det börjar bildas klumpar och när vasslan börjar klarna är det dags att dra kastrullen åt sidan. Låt stå i 10 minuter. Ös upp äggostmassan i formen med en hålslev. Strö lite socker mellan varven (jag använde lite honung). Ställ svalt, helst över natten. Stjälp därefter försiktigt upp äggosten på ett fat och strö lite kanel över. Jag serverade med att mixa björnbär och hallon till en go sås.