Race Report – Vansbrosimningen 2018

DT   8 juli, 2018   Kommentarer inaktiverade för Race Report – Vansbrosimningen 2018
2018-07-07 11.24.49

Den klassiska starten!

Jag har knappt hunnit landa efter Vätternrundan innan det igår var dags för Vansbrosimningen. Uppladdningen inför tävlingen har var allt annat än normalt. Inför Vätternrundan så fokuserade jag mycket på cyklingen och valde bort ett antal simpass som kolliderade med gemensamma träningar i cykelgruppen. Detta var högst ett medvetet val eftersom jag behövde tid att bygga upp styrkan och även tekniken för att på ett snabbt och säkert sätt kunna bidra och effektivt köra i klunga.

2018-07-07 11.50.45

En hel del osäkerhet och funderingar innan start

Tanken var att lägga en hel del fokus på open water simning direkt efter cyklingen för att hitta känslan igen. Jag behövde även komma igång med simningen igen fastän jag hela hösten och vintern simmat kontinuerligt. Det blev bara ett enda open water pass mellan Vättern och Vansbro i kåsjön dock ett bra sådant. Jag hade inga problem med att navigera och kände ett flyt i simningen vilket var ett skönt kvitto för mig. Att det blev ett enda pass beror på en kaosartad månad där vi från att ha letat efter elcykel till dottern gick till att köpa ett nytt hus med allt det innebär. Vi har också behövt fixa och ordna till vårt nuvarande hus inför en flytt vilket har medfört att all vaken tid efter arbetet har gått till att fixa i ordning huset inför utvändig fotografering och en besiktning som gjordes i tisdags resp fredags.

Direkt efter besiktningen i fredags så packade vi snabbt ner våra saker och åkte upp till svågern i Örebro för en mellanlandning. Det blev en kort visit god mat och umgängen innan vi igår morse åkte vidare upp mot Vansbro. Väl på plats så började nerverna komma krypandes. Jag visste att jag var uruselt förberedd och att jag inte kunde förvänta mig för mycket. Dock så hade jag ett mål som jag redan satte upp 2016 då jag simmade Vansbro för första gången att nästa gång skall jag klara att simma under timmen. Nu stod jag här precis före start och visste hur dåligt förberedd jag var och att en timme mot all förmodan inte skulle gå och det märktes på mig. Jag brukar inte var helt öppen mot andra vad jag har för mål men inför årets simning framför så sa jag när folk frågade att det vore kul att klara under timmen men att det kommer tyvärr inte gå p g a alldeles för dåliga förberedelser.

Ombytt och klar står jag där i fållan redo, svetten rinner och när alla andra värmer upp genom att hoppa och studsa i sina våtdräkter i värmen står jag och värmer upp mina axlar. För ett kort ögonblick tänker jag ”dårar” blir upphättade till max för att sedan gå i vattnet och få chock av temperaturkontrasten vilket innebär att pulsen sticker och som följd få problem med andningen i simningen. Hmm nej tack, jag har min plan.

Starten går och jag går i och börjar simma lugnt, avslappnat och metodiskt. Ganska snabbt märker jag att jag får ett bra flyt och glider ifrån min startgrupp. Jag har beslutat mig i år för att ta ev fajter i älven för att få ett så bra gynnsamt läge med strömmarna första två kilometrarna. Jag ligger ca en meter från linorna mitt i älven och matar på. Efter ca 500 m kommer jag ifatt gruppen som startade innan (röda badmössor) och då börjar utmaningarna att simma förbi alla långsamma bröstsimmare. Största problemet är inte att de simmar långsamt utan att de i sin simning blir så breda i sina rörelser. Jag får några sparkar i bröstet och på armarna men lyckas behålla lugnet och fortsätter. Jag vägrar lämna min position i älven och snart ser jag även simmare med orange badmössor vilket innebär att det är startande två grupper för mig. Självklart får jag energi men inser snabbt att det kommer blir trängre och trängre ju närmare mål jag kommer. Simningen flyter på och jag känner igen broarna från för två år sedan och vet ungefär hur långt jag simmat och var jag är någonstans.

2018-07-07 13.02.57 HDR

Närmast i den grå badmössan, ca 150m kvar

När jag svänger in mot Västerdalälven och sista kilometern försöker jag simma nära bryggorna men det är alldeles för trångt och jag hamnar ungefär 7 meter ut. Jag försöker lyssna efter speakern som jag hörde för två år sedan vilket var en fördel för då hörde jag hur jag närmade mig mål. Men i år var det helt tyst, jag hörde ingen speaker. Jag försöker sista 1000m öka frekvensen och även lägga på lite mer benspark. När det är 150m kvar ser jag en skylt i ett andetag på bryggan och samtidigt hinner jag reflektera några siluetter som liknar min familj. I nästa andetag är jag säker på att det är dem eftersom jag hör hur de gapar och hejar. Jag får ytterligare energi och forcerar de sista metrarna. När jag slår näven i målplankan är jag nöjd, jag känner att jag gjort ett bra lopp.

2018-07-07 13.03.15 HDR

Målgången, jag med handen mot målgångsplankan

Jag går upp ur vattnet och skall stänga av min gps klocka och inser att jag glömt starta den vid starten fastän den var igång och hade hittat gpsen och var förberedd. När jag kommer upp ur vattnet frågar jag en funktionär vad klockan är och han säger att den är halv två. VA?? halv två?? har jag simmat på en och en halv timme?? Jag ser mig om och ser en klocka som står på 13:03 och i samma veva hör jag familjen skrika DU KLARADE TIMMEN, DU KLARADE DET PAPPA!!!!! Glädjen är enorm, hur gick det här till? Jag sträcker mig över mot dem och frågar dem stämmer tiden? Race one appen har klockat en officiell tid på 59:18, jag vågar fortfarande inte tro på det eftersom just den appen lurade alla under Vätternrundan. Den här gången stämmer appen och resultatet, jag putsade mitt eget resultat från 2016 med 4 min och dessutom så klarade jag att komma in under timmen!

2018-07-07 13.04.40

Familjen tar emot direkt efter målgång

2018-07-07 13.05.55

Yes, jag fixade det!

 

 

 

 

 

 

 

 

Min klassiker resa fortsätter, 3 av 4 grenar klara och sist ut är Lidingöloppet. Nytt fokus och nu utmaning, den här gången en riktig sådan eftersom jag har haft grymma problem med min kropp med just löpningen.

Snip20180708_2