Race Report – Lidingöloppet 2016

Resan mot Lidingöloppet påbörjade dagen före med att vi (Solvikingarna) samlades vid Göteborgs Operan för bussfärd upp mot Stockholm och Bosön. När vi kom upp så åkte vi direkt för att hämta ut våra nummerlappar och vi passade på att kika runt lite på mässan, därefter åkte vi till Bosön för incheckning och middag. Jag delade ett fyrbäddsrum med M, J och min bror. Innan middagen gick vi en promenad och kikade runt lite på området, vilket fantastiskt ställe. På området finns bl a en stor inomhusfriidrottsanläggning, fotbollsplaner både inomhus och utomhus och flera olika varianter till övernattning allt ifrån egna hotellrum till flerbäddsrum.

2016-09-25-06-59-16

Vi åt middag vid 19 och det var en härlig stämning med mycket skratt och go jargong. Det skämtades om allt mellan himmel och jord och stämning var underbar lite vuxnare än under min fotbollskarriär men ändå väldigt lik. Vi gick och la oss tidigt och släckte runt kl 22, jag sov med öronproppar och vaknade strax före kl 07 på morgonen. När vi kom ner till frukosten märktes det att det var tävlingsdags. Alla åt och stämningen var på topp men ändå något mer sammanbiten än kvällen innan. Efter frukost gick vi och gjorde oss i ordning och alla packade och det pratades minimalt i rummet, det gick och ta på stämningen.

Vi begav oss mot starten strax efter kl 11 väl framme samlades alla Solvikingar vid en dunge för ombytte och uppvärmning. De flesta jag gick med och som hade samlats hade en tidigare startgrupp än jag, de sista 25 min innan min start satt jag där själv och laddade. Det var faktiskt lite skönt och jag kunde sitta och ladda utan några störningsmoment runt omkring. Självklart hade jag inte haft något emot att ha lite sällskap men nu blev det som det blev.

Jag värmde upp och och kände mig fräsch i benen och inför starten så såg jag till att hamna längst fram för att kunna springa på i början innan det skulle smalna av. Starten gick bra och jag kom iväg riktigt bra, så fort det smalnade av så började jag sakta ner för att komma ner till runt 05:30 som jag hade planerat att springa på. Under de första 8-10 km sprang jättemånga förbi mig och jag tänkte oj vilken fart alla drar iväg med. Jag försökte hålla mig lugn och tänkte ”det är långt kvar och håll dig kall”. Jag sprang och kontrollerade klockan flera gånger varje kilometer för att försäkra mig om att jag inte sprang för fort. Rätt fort hittade jag en bra rytm och en bra fart som jag kände mig trygg med. Efter ca 10 km började jag springa förbi fler och fler hela tiden med bibehållen fart. Farten kändes riktigt bra och jag bestämde mig för att redan före loppet dricka vatten vid 5 och 10km stationerna för att sedan gå över till sportdryck och mot slutet ta coca cola. Planen höll men när jag närmade mig 25km så tänkte jag att jag nu skall jag ta cola men när jag kom in till vätskestationen så såg jag först sportdryck och längre bort vatten. Jag vågade inte chansa att det skulle finnas cola längst bort så jag tog sportdryck eftersom jag inte ville vända tillbaka om det inte skulle finnas.

Efter ca 15 km kom jag ikapp en solviking och vi gav varandra mycket beröm och energiboostade varandra innan vi skildes åt. Strax före så började jag få känning i vänster baksida lår, det stramade och jag blev rejält orolig. Det gick många tankar genom huvudet allt ifrån kramp till att ofrivilligt behöva bryta. Känningen släppte dock ca fyra kilometer senare och om det var intaget av sportdryck eller om det var att jag medvetet började belasta högerbenet lite annorlunda vet jag inte och det spelar faktiskt ingen roll.

När det återstod ca 13 km så kände jag att jag hade ett koppel med löpare bakom mig. Jag körde på i mitt tempo och till en början så höll jag in till höger så fort jag sprang förbi någon för att kunna släppa fram dem bakom. Men de  hade inget intresse av att springa förbi mig utan fortsatte efter mig. Efter några kilometer så tänkte jag att jag kan inte hålla på att springa sicksack utan jag höll mig i mitten av stigen och tänkte vill de förbi så får de ropa eller säga till att jag skall hålla höger. Efter det så blev rytmen bättre igen och jag kände mig stark mellan 10km-20km och allt gick enligt plan.

Jag bestämde mig flera dagar innan tävlingen att jag skulle belöna mig själv med att gå i den första branta delen i Aborrbacken efter 25km och Karins backe efter ca 27km och så blev det också. Jag märkte att jag inte tappade någonting på de andra jag hade runt omkring mig i backarna snarare tvärtom. Jag sprang ikapp och förbi dem redan innan backarna var över mot slutet fick envisheten bekänna färg, jag pushade mig själv sista 3 km med alla möjliga mentala mantran som t ex nu är det bara runt Härlanda tjärn kvar kom igen nu till att tänka på min dotter som varje dag kämpar mot smärta. Jag hade sneglat på klockan strax före Karins backe och visste att jag skulle nå mitt mål, att komma in under 3 timmar. Efter sista backen så var jag inne i min bubbla och missade helt skylten som visade att det var 1km kvar, jag sprang och tänkte när kommer den förbannade skylten när kommer den. Jag märkte att det var mer och mer åskådare längs med banan men hörde inte att alla åskådare ropade 700m, 500m etc helt plötsligt svänger jag vänster och ser målet och då var det bara att ösa på och ge allt. Det är helt otroligt att man kan göra en sådan fartökning fast man känner att benen inte vill springa en meter till, trots detta blev det en riktigt bra fartökning de sista 300m.

2016-09-24-18-38-17

Jag sprang i mål med ett brett leende åtminstone kändes det så i mitt huvud. Strax efter min målgång kommer flera löpare i mål och flera stycken kommer fram till mig och tackar. Jag tackar tillbaka och funderar på varför de tackar för att sedan inse att det nog var de som låg bakom mig de sista 13km. En fin gest som jag måste komma ihåg att återgälda någon gång i framtiden när jag får draghjälp. Efter att ha fått medaljen får jag ganska snabbt syn på brorsan som väntat kvar på mig efter sitt eget lopp. Tack för tipsen, stödet och hjälpen bror! När jag får tag i min ombytes påse och plockar upp min telefon så har jag flera sms från min fru, son och dotter och då är det svårt att hålla tårarna borta. Två av fyra tävlingar avklarade i min klassiker resa, nästa

Vansbrosimningen – KLART, Lidingöloppet – KLART

2016-09-25-17-18-51

2 thoughts on “Race Report – Lidingöloppet 2016

  1. Emil

    Bra jobbat Darko!

    Du är målmedveten och har helt rätt inställning. För ett par år sedan var 8:an jobbig – nu fixar du Lidingöloppet galant 🙂 Dessutom skriver du bra, vilket gör att det är kul att följa bloggen.

    1. DT Post author

      Tack Emil, det har varit en resa och den är långt ifrån slut :). Kul att du läser bloggen.

Comments are closed.