Race report – Vansbrosimningen 2016

DT   12 juli, 2016   Kommentarer inaktiverade för Race report – Vansbrosimningen 2016

Dagen startade i Hundfjället – Sälen (mer om det i ett senare inlägg) dit vi hade tagit oss några dagar innan för att inte ha för långt till Vansbro. Vi gick upp och efter lite morgonbestyr så styrde vi bilarna mot Vansbro. Idag var det dags för mig och min bror att påbörja ”En Svensk Klassiker”. Vi kom iväg i tid från Sälen och efter ca 1,5h så parkerade vi i Vansbro med god marginal. Efter att ha hämtat ut vårt startkit så promenerade vi mot starten.

2016-07-09 11.58.31-1

Väl framme hade vi drygt en timme till start, bara att insupa stämningen och njuta. Jag hade intalat mig själv att vara lugnt och metodisk och inte jag igång mig. För taggad skulle bara leda till hög puls och ett adrenalin påslag vilket i sin tur skulle leda till att andningen inte skulle fungera under simningen. Det misstaget gjorde jag på Tjörn och det hade jag inga planer på att göra om. Inför starten varvade vädret, stora svarta moln med kvavt soligt väder. Ungefär en halvtimme innan start så hör vi hur det mullrar en bit bort och vi ser även hur det börjar blixtra. Sonen är taggad och kramar om mig och önskar mig lycka till likaså min fru samt svägerska och brorsönerna. Min dotter däremot är bekymrad, vid flera tillfällen innan start så säger hon till mig, ”pappa du behöver inte simma om du inte vill”. Jag förstår att det är åskan som bekymrar henne och säger att det skall bli kul och att vi ses snart.

Fil 2016-07-12 09 44 41

Vi drog på oss våra våtdräkter och går mot starten med 15 min kvar. När vi står där tittar vi oss omkring varpå vi säger vi till varandra, shit vad alla verkar vältränade och vad professionella alla ser ut :). Starten går och jag doppar mig snabbt och befarar en chock men vattnet var behagligt, 17 grader. Jag simmar bröstsim några meter innan jag går över och börjar crawla. Vi hann starta innan vädergudarna visade sitt rätta jag. Efter ca 500m så öppnade sig himlen, regn och hagel men jag kör på och simningen fungerar riktigt bra. Jag känner mig väldigt stark och andningen fungerar klockrent. Det var svårt att hålla sig i mitten av älven för där ville alla vara och utnyttja så mycket strömmar som möjligt. Till en början försökte jag hålla mig där men insåg väldigt fort att det inte var någon ide. Det var för mycket bök och stök vilket gjorde att jag tappade rytmen flera gånger, därför drog jag mig ut åt sidan och fick en behaglig resa under de första 2000m. Jag lyckades navigera väldigt bra och hitta en rytm för att göra det lite då och då, dessutom så visste jag ungefär hur banan såg ut och hade broarna som riktmärken. När första bron passerade så tänkte jag, redan och rätt var det var så kom nästa bro. Det regnade ordentligt i omgångar men att det haglade var inget jag reflekterade över. Mellan 1000-1500m så började jag notera vita badmössor och förstod direkt att jag kommit ikapp startgruppen som startade 15 min före, det gav mig en kick och ännu mer energi. Många av de första jag kom ikapp bröstsimmade och det är nog första gången jag reflekterade över hur stor plats de egentligen tar i vattnet. Utan att överdriva så kändes det som om en bröstsimmare tog upp tre crawlsimmares bredd, ännu en anledning att hålla lite vänster.  Under loppet hörde jag en och annan åsksmäll men tänkte inte så mycket mer på det. Jag var så fokuserad och kände att inget kunde stoppa mig idag.

2016-07-09 11.39.10

Sista 1000m var det motströms och när jag svängde höger in mot Västerdalälven tänkte jag ”oj vad kallt, vilket temperaturskillnad” och log för mig själv. Sista kilometern är det bäst att ligga längs med bryggorna och stranden för att få så lite motström som möjligt men återigen där ville alla vara. Ingen ide och bråka med folk så jag fortsatte att simma i mitten av älven, där det var lite lugnare 🙂. Kanske inte helt optimalt och smart men så blev det. Jag kände mig fortsättningsvis stark och för varje meter jag simmade så hörde jag speakerns röst komma närmare och närmare. Jag började öka frekvensen och speakerns röst kom närmare och närmare och till slut så passerade jag mållinjen.

2016-07-09 11.01.39 2016-07-09 11.01.43

Jag är supernöjd med min simning, crawlade hela vägen och kände mig superstark men hann tyvärr inte komma under 1h. Tiden blev 01:03:14. Är jättenöjd med min insats och det är inte sista gången jag besöker Vansbro. Nu gäller det att ladda om och träna inför Lidingöloppet som är nästa mål.

2016-07-09 20.53.07 2016-07-09 20.50.15