Pizzadeg – utmaningen!

DT   5 januari, 2016   Kommentarer inaktiverade för Pizzadeg – utmaningen!

Idag var det dags för att prova ytterligare två olika varianter av pizzabotten. För att kunna jämföra så bra som möjligt så hade vi exakt likadana ingredienser på båda pizzorna. Bottnarna som utmanade varandra var:

1. Blomkål med chèvre
2. Mandelmjöl & creme fraîche

Fyllningen till barnen;

  • Finkrossade tomater och tomatpuré med oregano, persilja
  • Skinka 
  • Ost (prästost)

Fyllningen till oss vuxna;

  • Finkrossade tomater och tomatpuré med oregano, persilja, 
  • Skinka
  • Ost (prästost)
  • Bacon (knaperstekt)
  • Champinioner
  • Cashewnötter
  • Pesto

1. Blomkål med chèvre
Ingredienser:
1 stor blomkål (rå), finriven
1 ägg
180 g (1 pkt) finriven chevrè
½ tsk salt
1 krm peppar
1½ tsk oregano

Gör så här:
Riv/mixa blomkålen i matberedare till fint mjöl eller riv på rivjärn. Pressa ur så mycket vätska som möjligt. Blanda ner blomkålen, ägg, ost och kryddor till en smet i en skål.
Platta ut smeten på bakplåtspapper på en plåt med en sked och kanske med hjälp av en stekspade.
Förgrädda blomkålsbotten i 225°C i ca 10 minuter, pizzabottnen ska vara gyllengul.

————————————————————————————————————————–

2. Mandelmjöl & creme fraiche
Ingredienser:

2 st Ägg
1 dl Creme Fraiche
1 mskVatten
1 msk Fiberhusk
2 dl Mandelmjöl
1 tsk Bakpulver
1/2 tsk Salt

Gör så här:
Ta fram en plåt med ett bakplåtspapper. Vispa ihop ägg, crème fraiche och vatten.
Vispa ner de övriga ingredienserna. Häll snabbt ut smeten på plåten och bred ut den direkt med en slickepott. Viktigt att vara snabb så att inte fiberhusken hinner svälla för mycket. Det skall vara så tunt lager som möjligt.

Sätt in din i ugnen på 180 grader i cirka 10 minuter. Den skall knappt ha fått färg, men kännas lite fast. Ta ut botten ur ugnen. Höj ugnen till 250 grader. Toppa med vad du nu vill toppa med. Sätt in i ugnen igen och låt gräddas i cirka 10 minuter.

————————————————————————————————————————–

Vinnare är: Botten nr 2 Mandelmjöl/creme fraiche. Degen var super enkel och gick otroligt fort att göra inget krångel jämfört med blomkålsbotten som tog betydligt längre tid eftersom jag var tvungen att dels riva osten och dels riva blomkålen för att sedan pressa ur vattnet ur blomkålen.

Konsistensen på Mandelmjöl/creme fraîche var perfekt och påminner om en vanlig pizzadeg. Dessutom så var smaken neutral där botten nr 1 smakade mer ost och blomkål. Blomkålsbotten höll inte heller ihop när pizzan var färdig vilket är lite störande vilket vinnaren gjorde.