Varför skall man fika hela tiden!

DT   4 augusti, 2015   Kommentarer inaktiverade för Varför skall man fika hela tiden!

Vi bestämde oss att årets semester skall gå i träningenstecken. Idag är det två veckor kvar på vår semester och hittills har vi haft det riktigt bra. Min fru och jag har försökt att kontinuerligt komma iväg tillsammans och träna. Jag själv har försökt hitta tider på dygnet där jag kan sticka iväg och träna för att inte ta av familjetiden ibland har det blivit på morgonen, mitt på dagen och ibland på kvällen. Vi har gjort lite dags utflykter där vi bl a cyklat både till Jonsered och Aspen så väl som till stan. På grund av vår dotters hudsjukdom så får vi vara lite påhittig för att kunna leva aktivt. Vi har cyklat olika långt och ibland även tagit bilen en bit för att sedan fortsätta cykla för att hennes hud inte skall ta skada. Det har fungerat riktigt bra och hon älskar att cykla. Det känns roligt när vi tillsammans kan komma iväg och hitta på något utan att behöva ta bilen och rullstolen. Och jag vet att N känner sig både mer stor men framför allt mer frisk när vi gör så.

Ibland tänker jag på allt vi hade kunnat hitta på som vi inte kan p g a hennes sjukdom t ex gå i skogen en längre promenad och sätta oss vid ett vattendrag och äta lite mellanmål, till att hitta på aktiva saker som t ex klättra på klättervägg mm. Vi försöker ändå trots våra begränsningar ändå att hitta på saker tillsammans där även dottern får vara aktiv fastän det oftast sker med hjärtat i halsgroppen.

Bild från gårdagens cykeltur
För en vecka sedan åkte vi till Örebro i några dagar för att hälsa på släkten och jag har sedan länge lovat sonen att vi någon gång skall åka till Gustavsvik och bada i deras äventyrsanläggning när vi är där och hälsar på. Den här gången blev det av trots att det var lång kö ända ut på parkeringen när vi kom.
Vi han inte ens in på badet när föräldrar började trycka i sina barn godis, bullar och saft. Även när vi kom in så såg jag att så fort barnen blev lite trötta och gnälliga så gick föräldrarna och köpte glass, bullar, godis för att få dem på bra humör. Vad hände med att ge dem något vettigt att äta, det är ju trots allt energin som är slut. En chokladboll är inte bra energi som man står sig på länge. Det går faktiskt att ha roligt utan att trycka i ungarna och sig själv socker jämt och ständigt, allt handlar om att hitta en väg och förklara för barnen vad som är nyttigt och vad som inte är nyttigt. Många gånger tror jag tyvärr det är föräldrarna som är de stora sockerknarkarna och då har barnen inget val.Nu på sommaren ser jag väldigt många barn och vuxna som är kraftigt överviktiga. Jag förundras över varför de inte ser det logiska i varför de ser ut som de gör. Varför tar inte föräldrarna tag i det? Att låta sin 10 åriga son/dotter väga 15-20 kilo mer än de borde är ren barnmisshandel. Det är inte barnhull vi pratar om utan kraftig fetma. Tjänst eller otjänst, i min värld så är det barnmisshandel att ge redan kraftigt överviktiga barn socker i överflöd. Gå ut på promenader, cykla när ni skall åka och bada eller varför inte gå ut och spring regelbundet men sluta trycka i dem socker i tid och otid!

På semester ser jag dagligen hur människor för minsta lilla skall fika och de framkommer väldigt ofta att det är en ”liten” belöning för att man varit så duktig t ex gått hela vägen från parkeringen till stranden eller för att man orkat cykla någon km med familjen för att bada. Mest förvånande är att många människor inte ser hur de själva och deras barn ser ut i spegeln. Det som förvånar mig eller snarare gör mig bekymrad är att majoriteten alla människor inte alls bryr sig om sitt eget och framför allt sina barns välbefinnande.

Nu kan det låta som om vi aldrig ger våra barn glass eller fika, visst gör vi det men inte dagligen och inte flera gånger i veckan. Ju mer socker man trycker i sig desto större blir beroendet och gör man dessutom aktiviteter där man alltid blir belönad med socker till en vana då är man rökt. Jag vet om familjer som alltid köper någon form av fika efter ett tävling till sina barn bara för att de varit så duktiga. Istället för att glädjas över deras prestationer och nöja sig där.
På vägen till Linköping så fick jag tips av min svåger om ett ställe som gör sin egna hemgjorda italienska glass och självklart stannade vi och köpte. Oj vad gott det var och barnen började direkt jämför om det var bättre än Triumf glass. En positiv överraskning var att de hade flera sorter som var helt utan socker, jag var bara tvungen att prova. Det fick bli hasselnöten och den var förbaskat god! Så har ni vägarna förbi Hjortkvarn så kan jag rekommendera ett stopp.
Idag började jag och min fru dagen med att styrketräna i 70 min, när vi kom hem så satte vi oss på cyklarna och cyklade till stan ca 10 km för att väl där äta en lyxlunch på Heaven 23 Gothia Towers tillsammans med barnen. Det blev deras berömda räksmörgås till alla förutom N som fick hemmagjorda köttbullar och mos. En trevlig dag med mycket motion och god mat.

 

Utsikt från 23 Gothia Towers

Utsikt från 23 Gothia Towers

Eller som sonen sa efter en löpartävling, ”kexchoklad, bulle och saft hör inte ihop med att sporta” istället var han intresserad av vilka tid han fick och om han hade gjort personbästa på sträckan han sprang, kunde inte ha sagt det bättre själv.