Rödvinsbrässerade oxkinder med hasselbackspotatis – sonens födelsdagsmiddag!

DT   18 juni, 2015   Kommentarer inaktiverade för Rödvinsbrässerade oxkinder med hasselbackspotatis – sonens födelsdagsmiddag!

Idag fyller min son 10 år och dagen till ära så bestämmer han vad vi äter ikväll. Till middag blir det hans favorit, rödvinsbrässerade oxkinder. Han såg på kockarnas kamp för några år sedan och där bjöd Johan Jurholt på just denna rätt, han frågade om inte vi kunde göra den för den såg så god ut. Sagt och gjort så gjorde vi den och sedan dess är det hans favorit. Vill man lyxa till det är det en perfekt rätt till högtider som t ex nyår annars fungerar den utmärkt när man vill fira någon. Vi gjorde en egen variant av hasselbackspotatis till och en god enkel tomat och mozzarella tallrik med pinjenötter, valnötter, bladspenat och olivolja.

Ingredienser:
2 st oxkinder på cirka 400 g (eller ta 2 bitar högrev eller fransyska på 400 g)
1 flaska fylligt rödvin
0,5 l mire poix (morot, rotselleri, gul lök, vitlök och purjolök)
1-2 st timjankvist
1-2 st rosmarinkvist
10 st vitpepparkorn
2 st lagerblad
Sås
oxkindsavkoket
0,5 l kalvsky
ev. fylligt rödvin
1 st timjankvist
1 st rosmarinkvist
10 st vitpepparkorn
2 st lagerblad
ev. arrowrot
50 g smör

Gör så här:

Oxkinder: Putsa oxkinderna, blanda dem med rödvinet och örterna. Låt marinera i kylskåp helst 3 dagar. Sila bort spadet i en kastrull. Stek oxkinderna och grönsakerna i smör och lägg dem i spadet. Sjud och skumma i ca 3-4 timmar tills de är riktigt möra. Ta upp dem och låt de svalna.

OBS! Man kan med gott resultat steka på köttet och sjuda dem direkt istället för att marinera.

Såsen: Sila ner spadet i en ny kastrull tillsätt kalvsky, ev lite mer rödvin och reducera till hälften återstår. Lägg i kryddorna, låt koka fem minuter till, smaksätt med molassessocker, salt och peppar, red ev. av med arrowrot.