Ingredienser:
1 kg tomater
olivolja
2 tsk havssalt
1/3 av en purjolök
3 st vitlöksklyftor
1 kg aubergine
1 st smulad peperoncino, (alt 1 smulad torkad piripiri)
2 st mozzarellaostar (à 125 g)
2 dl riven pecorino eller parmesanost
1. Sätt ugnen på 225 grader. Skär auberginen i tunna skivor på längden. Lägg dem på en skärbräda och strö över 2 tsk salt. Låt stå och dra cirka 20 minuter. Torka av skivorna.
2. Pensla skivorna med olivolja på båda sidor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i mitten av ugnen 15–20 minuter, vänd efter halva tiden.
3. Skala och hacka purjolök och vitlök. Skär tomaterna i grova bitar. Fräs löken i olivolja utan att den tar färg. Låt vitlöken och peperoncinon fräsa med en stund på slutet. Blanda i tomaterna och fräs tills vätskan kokat in och det är en tjock tomatsås. Smaka av med salt.
4. Skär mozzarellan i tunna skivor.
5. Varva aubergin, tomatsås, mozzarella och pecorino i en smord ugnssäker form som, cirka 15 x 25 cm. Börja med aubergine och avsluta med ett lager aubergine, tomatsås och pecorino.
6. Baka i mitten av ugnen cirka 30 minuter.