Surkål till middag!

DT   8 januari, 2015   Kommentarer inaktiverade för Surkål till middag!

När jag växte upp så gjorde min mamma ibland surkålsgryta till middag. Grytan bestod av surkål, vatten, kokt potatis och korv, jag tyckte det var helt ok men det var inte någon favorit.

För några år sedan så var jag påväg hem ifrån en konferens i Frankfurt, mitt flyg gick på kvällen och jag var i god tid på flygplatsen. Jag bestämde mig för att äta något och hittade en restaurang inte långt ifrån min gate. Väl där så såg jag att det fanns surkål på menyn, jag har tyvärr glömt vad rätten hette men den bestod av potatismos med klumpar, surkål, knaperstekt bacon och nürnbergerkorv. Jag beställde rätten och blev verkligen inte besviken, det var supergott.

Jag gjorde rätten till mig själv förra våren efter en löprunda, fast den gången stekte jag potatis eftersom vi hade fått över från middagen dagen innan. Min son skulle precis gå och lägga sig när jag hade gjort i ordning maten och blev nyfiken på vad jag åt. Han fick smaka och tyckte det supergott, idag var det dags att göra rätten igen fast den här gången till hela familjen.

Som jag nämnt tidigare så försöker jag minimera socker och kolhydrater, men om det är någon gång man skall unna sig en eller två potatisar så är det till den här rätten. Den är superenkel att göra, jag brukar köpa färdig surkål på burk finns i de flesta välsorterade mataffärer. Nürnbergerkorv hittar man på Lidl alt Willy:s. Vill man inte ha potatis så kan man steka blomkål istället tills det får en fin yta.

4 ports (2 vuxna och 2 barn)
2 paket bacon
2-3 dl surkål
4-6 potatisar (alt 1 blomkålshuvud)
10-15 nürnbergerkorvar
1 broccolihuvud

Koka några potatisar, undertiden knaperstek bacon och stek korven separat. När potatisen är klar så skiva upp den och stek i det resterande fettet från baconen tillsätt ev lite smör. Värm surkålen i kastrull eller micron så att den blir lite varm, det går utmärkt att äta den kall. Jag brukar ringla över lite pumpafröolja och röra runt när den blivit varm. Lägg upp allt på en tallrik och servera, idag hade vi kokt broccoli till. Vill du lyxa till det så passar en öl helt fantastiskt till denna rätt. (Vatten till barnen :))

Hela familjen tyckte det var supergott och ville att vi skulle äta rätten lite oftare.

Smaklig måltid!