Fantastiskt goda energibars!

DT   15 december, 2014   Kommentarer inaktiverade för Fantastiskt goda energibars!
Mycket goda energibars toppade med choklad, grundreceptet är utifrån en granola. Ett perfekt julgodis i dessa tider.

ca 30st bars i lagom storlek
2 dl hackade cashewnötter/pistage/paranötter
2 dl hackade hasselnötter/mandlar
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
1 dl kokosflingor
1/2 dl hela linfrön
1 tsk vaniljpulver
1,5 msk kakao
3 msk kokosfett (smält det till flytande konsistens)
1 msk honung (ekologisk)

Ekologiska dadlar (1 påse) eller så kan man använda torkade fikon eller aprikoser
ca 2 dl ekologiska russin

Mörk choklad (minst 70%) + kokosfett 1-2msk

Blanda ihop allt i en bunke.

Rosta allt på en plåt på 150 grader i ca 20-30 minuter. Rör runt några gånger under tiden.
Låt svalna en stund. 

För att göra denna blandning mer kompakt, fast så behöver vi tillsätta dadlar, russin och ev mer honung. Jag hade ett helt paket dadlar till denna mängd granola.
Kör allt i omgångar med en mixer så allt blandas.

Tryck sedan ut degen på bakplåtspapper och forma den till en stor kaka över hela plåten. Försök att göra snygga kanter runt om, för det blir lättare då när du sedan delar den.

Skär den sedan med en vanlig matkniv i små fyrkanter och lägg över så att de ligger på 2 st plåtar.

Sedan smälter du mörk choklad och kokosfett i ett vattenbad

Pensla sedan chokladen över de små kakbitarna. Ställ in kallt eller låt stå och torka ihop, så att chokladen torkar. Lägg sedan i en aluminiumform med bakplåtspapper mellan lagren och förvara i kylskåpet eller frysen.