Svamp-auberginegratäng med rödbetspannbiffar

DT   6 november, 2014   Kommentarer inaktiverade för Svamp-auberginegratäng med rödbetspannbiffar
Tänkte dela med mig av en middag som vi gjorde för inte så länge sedan. Det är en svamp-auberginegratäng och rödbetspannbiffar. Barnen tyckte det var jättegott men framför allt festligt att pannbiffarna var blodiga 🙂
Svamp-auberginegratäng 4 pers
Ingredienser:
1 stor aubergine alt 2 små
10-14 champinjoner
1 vitlök
1 scharlottenlök
2,5 dl creme fraiche
1 dl riven ost
250 g mozzarella
krydda med: muskot, salt, 5-peppar, chiliflakes 
olivolja
Gör så här:
Skiva upp auberginen salta och pensla över olivolja – rosta i ugnen tills större delen av vätskan släppt.
Hacka upp vitlök och lök och fräs, tillsätt svampen och låt puttra en lite stund. Krydda och häll över creme fraiche samt osten och låt koka ihop. Varva aubergine och svamp och hälften av mozzarellan i en ugnsfast form toppa med mozzarella och sätt in i ugnen på 200g i ca 20 min tills gratängen fått fin färg. Klart!

Rödbetspannbiffar 4 pers

ca 500-600g blandfärs
2 små rödbetor
1 vitlök
1 ägg
1msk soja
2,5 dl creme fraiche
2 dl grädde
ca 50 g philadelphia ost alt 1 dl riven ost
salt, 5 peppar,
smör att steka i

Gör så här:
Blanda ner ägget i färsen, krydda, pressa ner vitlöken och blanda. Riv rödbetorna hyfsat grovt och tillsätt dem i smeten. Bland ihop väl, om smeten är för lös så kan man tillsätta lite mandelmjöl för att få den lite mer fast men det brukar inte behövas.

Gör lagom stora pannbiffar och förstek dem i smör så att de får en fin yta, ta ur dem ur pannan och tillsätt creme fraiche, grädde, soja och philadelphia ost/riven ost och vispa ihop till en fin sås. Lägg därefter ner biffarna så att de får sjuda tillsammans med såsen i ca 10-15 min. Klart!