Köttfärs & aubergine-gratäng till varmrätt och hallon/blåbärs-stubbe till efterrätt

Köttfärs & auberginegratäng



200 grader
4 portioner

Ingredienser:
1 aubergine
ca 500g blandfärs
1 sharlottenlök
2 vitlöksklyftor
1 pkt finkrossade tomater
1 msk svart oliv tapenad
1 msk röd pesto
1 dl riven ost + 2 dl riven ost (till gratineringen)
Kryddor: salt, fem peppar, spiskummin, kanel


1-2 dl ärtor
3 dl vaxbönor
salt

Koka upp vaxbönorna i saltvatten.

Gör så här:
Skiva auberginen i skivor, salta och rosta i ugnen i ca 10-15min 200 grader. Gör köttfärsen börja med lök och vitlök och stek på färsen lägg därefter till tomaterna, tapenaden, peston och kryddorna. Låt sjuda under lock i 10 min lägg sedan i osten och fortsätt sjuda färsen i ytterliggare 10min.

Ta ut auberginen och lägg skivorna i botten på en ugnsfastform strö över frusna ärtor och vaxbönorna lägg på färsen och toppa med rikligt med riven ost.

Grädda i ugnen tills osten smält och fått en gyllenbrun yta, ha gärna på grill i några minuter så att det blir en liten knaprig yta.

Tips: Man kan med fördel koka skivad potatis och ha ena halvan täckt med potatis i botten och andra halvan med aubergine, då garderar man sig ifall barnen inte gillar konsistensen på auberginen.


Hallon/blåbärs-stubbe


6 äggvitor
2 msk – 1 dl stevia (beroende på hur söt man vill ha marängen)
3 1/2 dl riven kokos
2 msk kokosmjöl

Fyllning
5 dl vispgrädde
2 tsk ekologiskt vaniljpulver
250 gram hallon/blåbär 

Topping
Smält 86% choklad tillsammans med kokosolja

Sätt ugnen på 175 grader och ta fram hallonen/blåbär om de är frysta. Rosta 2,5 dl av kokosen i stekpanna till fin färg. Vispa äggen och stevian till en maräng. Blanda den rostade kokosen med kokosmjölet och vänd ner blandningen i marängsmeten. Bred ut marängen på ett bakplåtspapper, cirka 30 gånger 40 cm. Strö över resten av kokosen. Grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter. Marängen ska inte bli för torr. Ta ut plåten och vänd över marängen på ett nytt bakplåtspapper. Dra av pappret från bottnen och låt den svalna. Vispa grädden fast tillsätt vaniljpulvret och bred ut den över bottnen. Sprid ut bären och rulla till en fast rulle med hjälp av pappret. Se till att skarven hamnar nedåt. Ringla över smält choklad låt stelna. Förvara i kyl fram till servering.



One thought on “Köttfärs & aubergine-gratäng till varmrätt och hallon/blåbärs-stubbe till efterrätt

Comments are closed.