Fröbröd

DT   10 oktober, 2014   2 kommentarer till Fröbröd

Detta är mitt absoluta favoritbröd, det går snabbt (från det att man börjar tills det är gräddat och klart ca 25-30min) och enkelt att göra. Grundrecept:
 • 3 ägg
 • 3 dl riven ost
 • 1 msk majonnäs
 • 2 msk keso
 • 2 tsk bakpulver
 • cirka 5 dl frön (jag har alltid krossade linfrön som bas ca 2,5-3 dl) och fyller på med olika kombinationer av; sesamfrön, solrosfrön, pinjenötter, valnötter, pumpakärnor (stora nötter och frön bör dock hackas sönder lite)
 • ev lite grädde
 • salt


Modifiering:
 • Ibland så mosar jag blåbär ca 1 dl  med en gaffel och häller ner i smeten alt lingon. Blir smeten väldigt rinnig balansera upp den med mer fröblandning. Jag knapersteker även ett packet bacon ibland som jag hackar och har i smeten istället för bär det blir väldigt gott och baconet ger en fin sälta. Brödet blir väldigt saftigt och gott om man har bacon alt bär i smeten. 
 • Jag tillsätter även riven kokos ibland istället för någon frösort
 • Till julen så har jag kryddat med vörtkrydda och ibland så kryddar jag brödet med fänkål, anis alt kardemumma – här får man prova sig fram till den smaken man vill ha.


Gör så här:
 • Sätt ungen på 200 grader
 • Blanda ägg, ost, majonnäs, keso och bakpulver samt ev modifiering i en bunke. Smeten kommer bli ganska rinning. Tillsätt sedan fröna, smeten blir fast men får inte bli torr, vid torrhet brukar jag tillsätta grädde tills smeten får en bra konsistens.
 • Bred ut smeten på en plåt klädd med bakplåtspapper och tryck ut den över hela plåten med hjälp av baksidan av en sked så att den blir så platt som möjligt.
 • Grädda mitt i ugnen i ca 15 min, ta ut brödet när det får en gyllenbrun färg.


Jag brukar skära upp brödet i lagom stora bitar och sedan frysa in, sedan tar man fram så många bitar man vill ha. Det tinar på ca 10 min i rumstemperatur. Vi brukar även rosta brödet – blir väldigt gott.

2 thoughts on “Fröbröd

Comments are closed.